Vitaliteitsinitiatieven schieten als paddenstoelen uit de grond. Of het nu yoga is op iedere dinsdagmorgen in de bedrijfskantine, bonuspunten om te fietsen naar je werk of een appel bij de ingang van het bedrijfspand. Dit soort initiatieven vindt jouw medewerker leuk en zal hier enthousiast gebruik van maken. Jij hoeft zelf vrij weinig te doen om je medewerker vitaal te houden. Het enige wat jij hoeft te doen is de medewerker wegwijs te maken in de mogelijkheden. En bij hem aan geven dat jij vitaliteit erg belangrijk vindt. Maak vitaliteit met regelmaat bespreekbaar met je medewerker.
Hoe maak je vitaliteit bespreekbaar?
Vraag hem welke vitaliteitsgerichte acties hij de afgelopen maand heeft gedaan.
Dit is niet bedoeld als controle of om een waardeoordeel te geven. Het is juist bedoeld om bewustzijn te creëren. Hoe vitaal was ik nu eigenlijk? Wat ga ik de komende maand doen om vitaal te blijven? Met dit inzicht kan je nieuwe doelstellingen maken. Let op; dit hoeven geen grote doelstellingen te zijn als; over een maand loop ik de halve marathon.
Het kan een heel klein doel zijn. Dat is zelfs beter want kleine doelstellingen zijn realistischer en sneller haalbaar. Zoals: De komende maand pak ik iedere ochtend de trap naar de 5de verdieping. De komende maand wandel ik voordat mijn werkdag begint een half uurtje of: Ik drink deze maand alleen in het weekend een wijntje. Het gaat niet zo zeer om de doelstelling zelf, het gaat er om dat je werknemer bewust bezig is met vitaliteit.
Vraag hem eens een week lang bij te houden welke dingen hem energie geven.
Het doel van deze vraag is om erachter te komen wat zijn energiebronnen zijn. We hebben de neiging om de minder leuke dingen te onthouden en de boventoon te laten voeren. Zonde, want er zijn vaak meer leuke dingen gebeurd. De zon die prachtig door de bomen schijnt. Geen rimpeling op het water. De lach van je kind. Een uurtje keihard spinnen in de sportschool. Uren op of langs het sportveld. Met een lekkere kop thee en een goed boek op de bank. Noem maar op. Als jouw medewerker weet wat zijn energiebronnen zijn, dan weet hij ook welke hij aan moet wenden als het even wat minder goed gaat.
De input die hieruit naar voren komt, kan jij weer gebruiken als geheugensteuntje. “Weet je nog dat je me vertelde dat je hoofd helemaal leeg is als je een uurtje langs de dijk gaat lopen? Wanneer heb je dat voor het laatst gedaan” Het maakt het gesprek leuker, persoonlijker en gemakkelijker.
Doe je eerstvolgende bila in de buitenlucht
Onderzoek wijst uit dat je hersenen een boost krijgen als je buiten een wandelingetje maakt. Je brein wordt actiever. Dit komt de sfeer en creativiteit ten goede. Ik kan me voortellen dat je denkt dat dit onmogelijk is als je op afstand van elkaar zit. Dit hoeft geen belemmering te zijn. Je kan beide naar buiten. Oortjes in en wandelen maar.
Kan je dit ook op afstand doen?
Ja hoor, dit kan ook op afstand. Je moet er alleen een beetje meer moeite voor doen. Je ziet je medewerker immers niet live. Dat neemt niet weg dat jij alle bovenstaande dingen gewoon kan doen. Je moet het alleen anders plannen en de vragen bewuster neerleggen.
UITDAGING: Maak vitaliteit tot hoofdthema van je werkoverleg en vraag een enthousiaste en vitale medewerker om dit voor te bereiden. Geheid krijg je een super leuk gesprek.
0 reacties