Bouwen aan een vitale en gezonde organisatie

Zie jij de teamleider worstelen met de aanpak van verzuim? Heb jij het gevoel dat de teamleider pas in actie komt als het eigenlijk te laat is? Zoek jij een manier om de teamleider te faciliteren in zijn aanpak? Wil jij graag dat duurzame inzetbaarheid en verzuim integraal wordt aaangepakt?

Faciliteer de teamleider aan om de hand van de BAAS-Methode grip op verzuim te krijgen en te werken aan een duurzaam inzetbaar team.

Wil je weten wat dit voor jouw organisatie kan betekenen? Bekijk dan de gratis online introductietraining en ontdek de kracht van de BAAS-methode voor jouw organisatie.

Vitale en energieke medewerkers willen we allemaal

Zo kan het zijn

Focus je je op vitaliteit, dan gaat de productiviteit omhoog. En belangrijker nog: Vitale medewerkers zorgen voor groei en innovatie.

Door de teamleider te helpen met een gestructureerde aanpak van verzuim zorg jij voor:  

=

Krachtig Leiderschap

Investeer in het leiderschap van de teamleider en waardoor hij meer impact met minder moeite maakt. De aanpak van verzuim kost minder frustratie en negatieve energie.

=

Lager verloop

Door je te richten op je huidige medewerkers en hun vitaliteit, voelen ze zich goed behandeld. Neem je hun gezondheid serieus, dan willen ze bij jouw organisatie blijven.

=

Aantrekkelijke werkgever

Mensen willen werken bij een organisatie die om hen geeft en het beste met hen voor heeft. Je imago rent vooruit als je echt om je medewerkers en hun gezondheid geeft.

 

=

Hogere betrokkenheid in bevlogenheid

Betrokken medewerkers zijn een van de belangrijkste voorspellers van organisatiesucces. Zij zijn de ambassadeur van je organisatie naar zowel klanten als naar nieuwe medewerkers.

=

Minder verzuim

Een vitale en energiek team zorgt voor een daling van het ziekteverzuim van 20%. Elke verzuimdag die jij voorkomt, levert jou € 250,- op en elke burnout €26.000,- per half jaar.

=

Effectiever gebruik van het ontwikkelaanbod

Het bestaande ontwikkelaanbod sluit beter aan op de behoefte van de medewerker. Je levert maatwerk waar het kan. De juiste actie bij de juiste persoon.

Hoe creëer je een energiek en vitale organisatie?

Koppel de mate van verzuim aan de mate van inzetbaarheid binnen de organisatie en er ontstaat een helder overzicht. En dat is precies wat je nodig hebt.

Met de BAAS-methode plaats je je team in vier kwadranten, gebaseerd op:

  • Hoe staan ze in het leven
  • Hoe vitaal ze zijn
  • Hoe ze functioneren in de werkomgeving

Resultaat: De teamleider weet precies waar zijn team staat en waar hij aandacht aan moet besteden. Op basis van deze prioritering maakt de teamleider een plan van aanpak, inclusief acties en interventies.

Aan de slag?

Op deze manier kan je met mij èn de BAAS methode aan de slag

Gratis online introductietraining

Wat is de BAAS methode

De Baasmethode in vogelvlucht. Hoe deze methode jouw verzuimaanpak positief verandert.

Melissa Kea

Melissa Kea

Accountmanager Young Capital

“De BAAS-methode inspireert me! Het zorgt echt voor een andere kijk op verzuim gerelateerde situaties. Hartstikke waardevol! Een absolute must-have voor leidinggevende en HR-gerelateerde functies! Het zorgt voor een nieuw inzicht op effectief omgaan met verzuim.”

Het BAAS boek

Help! Mijn team verzuimt

Het complete handboek vol handige tips en tools om het verzuim in jouw team te voorkomen.

Trainingaanbod | Verzuim de BAAS

Ontdek de beste manier om het verzuim in jou team te voorkomen zonder ingewikkelde theorieën, maar met handige tips en praktijkverhalen.

Online training

Verzuim de BAAS

De BAAS -methode picobello uitgelegd. Hoe jij jouw team verandert in een energiek en vitaal team.

Kickstart

Verzuim de Baas in 1 dag

In 1 dag de neuzen dezelfde kant op. Hoe je team een flitsende start maakt om verzuim te voorkomen.

Jaarprogramma

Verzuim de Baas

Van introductie tot implementatie en borging. Het complete korte metten met verzuimpakket.

Nienke de Waard

Strategisch HR-adviseur in de zorg

“De BAAS- methode is zeer toepasbaar en kan eigenlijk niet fout gaan. Het is een ander perspectief dan we gewend zijn in HRM/verzuimland. In plaats van het probleem verzuim weg te willen managen, kom je weer toekomen waarom je waarschijnlijk voor het vak leidinggeven hebt gekozen, namelijk de mensen in je teams tot bloei laten komen, duurzaam inzetbaar te hebben en te houden.”

Mijn naam is Jorin Dijkstra

Op mijn 22ste werd ik leidinggevende op een klantenservice. Ik gaf plotseling leiding aan mensen die qua leeftijd mijn ouders hadden kunnen zijn. Amper droog achter de oren begon ik mijn avontuur als leidinggevende. Resultaten behalen en mensen beter maken. Dat leek me wel wat. Geen idee waar ik voor tekende en wat er allemaal bij kwam kijken om een goede leidinggevende te zijn.

Een van de dingen waar ik me echt op verkeken heb is het onderwerp verzuim. Wat mag je wel vragen en wat mag niet. Vele uurtje sparde ik met collega teamleiders die al langer in het vak zaten.

Ik maakte heel veel fouten

  • Zo dacht ik dat ik het probleem van de medewerker op moest lossen.
  • Sprak ik over in plaats van met de medewerker
  • Was ik bezig met cijfers en in mindere mate met de medewerker
  • Handelde ik vanuit mijn eigen referentiekader
  • Deed ik maar wat zonder een gerichte strategie.

Gaande weg leerde ik dat ik veel gesprekken en verzuim kon voorkomen door creatiever te zijn, echt goed te luisteren naar de medewerkers en te kijken in hoeverre ik de medewerkers wat meer ruimte kon geven.

Niet lekker? Ben je geholpen met nog een uurtje rust en een goede douche? Lukt het je dan om vanmiddag te komen? En vaak lukte te dat. Het mooie was dat medewerkers dit onthielden en dankbaar waren voor het begrip.

Hèt hoofdpijndossier

Toen ik leiding ging geven aan teamleiders werd ik vaak ingezet op “ hoe” vragen. Hoe pak ik dit geval aan. Hoe zorg ik ervoor dat het mij minder energie kost? Op welke signalen moet ik letten.Vooral jonge, startende teamleiders hadden hier veel baat bij.

Later als consultant kwam het hoofdpijndossier ‘Hoe krijg ik het verzuimpercentage naar beneden’ telkens weer naar voren. Ik wilde het eenvoudig maken voor teamleiders. Het is veel gemakkelijker als je denkt.

Met de BAAS-Methode lukt het jou ook om op een andere manier naar verzuim te kijken. Niet vanuit frustratie en irritatie, maar vanuit mogelijkheden.

Denk je eens in wat kan je samen met je team bereiken als iedereen met plezier naar het werk gaat.