Waarom vitaliteit zo’n belangrijke pijler is voor organisaties.

Geschreven door: Jorinpact

Jorin is bedenker van de BAAS-methode en eigenaar van Jorinpact. Jorinpact maakt zich ruim 6 jaar hard t voor groei in persoonlijk leiderschap bij voornamelijk teamleiders. Ze adviseert bedrijven over leiderschap en bij het voorkomen van verzuim, voornamelijk in de klant contact branche.

24 oktober 2022

Er zijn meerdere redenen waarom vitaliteit een belangrijke pijler is voor je organisatie. Hieronder lichten we de 5 belangrijkste toe.

1 Aantrekkelijke werkgever

Mensen willen werken bij een organisatie die om hen geeft en het beste met hen voor heeft. Het zal je verbazen hoe snel je imago verbetert als blijkt dat je echt om je medewerkers en hun gezondheid geeft. Voelt de medewerker zich serieus genomen binnen hun vitaliteit? Merken ze dat het vitaliteitsbeleid is gericht op bewustwording en acties? Laat je uit alles blijken dat het een onderdeel is van een langetermijnvisie? Dan is het een kwestie van tijd voordat dit ‘wijd’ verspreid wordt. Je staat bekend als goede werkgever. Dit is heel fijn als je medewerkers zoekt in een krappe arbeidsmarkt. We zitten nu in een kandidatenmarkt. De kandidaat kan kiezen uit verschillende organisaties om voor te werken, dus een goed imago is super belangrijk. Het is net dat ene dat de kandidaat over de streep trekt om voor jou te werken.

2 Minder verloop

Een goed werkgeversimago is niet alleen belangrijk om nieuwe medewerkers aan te trekken. Door je te richten op je huidige medewerkers en hun vitaliteit, zorg je er ook voor dat deze medewerkers bij je willen blijven werken. Voelen ze zich goed behandeld en voelen ze dat je hun gezondheid serieus neemt, dan is de kans op verloop veel kleiner.

Door je te focussen op vitaliteit, geef je medewerkers ook de kans om zichzelf te ontwikkelen. Hierdoor wordt hun loyaliteit groter, voelen ze zich gezien en gehoord en bestaat de kans dat ze zich langer binden aan jouw bedrijf.

3 Lager verzuimpercentage

Richt je je op vitale medewerkers, dan betekent dit dat je op een positieve manier bezig bent met hun gezondheid en met preventie van verzuim. Vitaliteit gaat namelijk niet over het pas ingrijpen wanneer iemand ziek is, maar juist over het voorkomen van ziekte en verzuim. Je wil je medewerkers zo gezond mogelijk houden. Je stuurt hierop aan vanuit bewustwording en actie bij de medewerker zelf. Het eigenaarschap komt daar te liggen waar het hoort. Door zo met medewerkers bezig te zijn, ben je in staat om signalen op te pikken die leiden tot verzuim. Je bent dus eerder in staat om in te grijpen.

4 Meer bevlogenheid en betrokkenheid

Door je als organisatie te richten op vitaliteit, zorg je voor meer bevlogen en betrokken medewerkers. Dit is een goed gegeven, want betrokken medewerkers zijn een van de belangrijkste voorspellers van organisatiesucces. Betrokken medewerkers leveren meer toegevoegde waarde doordat ze:

  • Vastberaden zijn.
  • Een proactieve houding hebben.
  • Kwaliteitsbewustzijn zijn.
  • Minder vaak ziek zijn.
  • Minder snel de organisatie verlaten.

Bevlogen medewerkers wil jij ook. Bevlogen medewerkers zijn intrinsiek gemotiveerd en zetten zich voor 100% in. Onderzoek van Arboned (arboned, 2019) wijst uit dat bevlogen medewerkers 21% productiever zijn, 37% minder verzuimen, 65% loyaler zijn en voor 22% meer winst zorgen.

5 Je medewerkers zijn productiever, socialer en werken beter samen

Wanneer medewerkers fysiek en mentaal gezond zijn en zin hebben in het leven, worden ze productiever, socialer en werken ze beter samen. Dit is ook niet gek, want als je meer energie hebt en gewoon zin in het leven, dan sta je er positief en optimistisch in. Dit geldt zowel binnen privéomstandigheden als op het werk. Gezonde medewerkers stralen, hebben veel energie en ze willen dit graag uiten en delen. Dit zie je terug in hun werk. Ze zijn niet alleen energieker en gemotiveerder om hun werk goed te doen. Ze zijn ook in staat om out of the box te denken, te experimenteren en ideeën aan te dragen.

Welke van deze 5 redenen spreekt jou het meeste aan? Schrijf ze hieronder in de reacties.

Download: 11 inschattingsfouten in de aanpak van verzuim

Gerelateerde berichten

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inspiratie via de mail

 

Schrijf je nu in voor je  maandelijkse dosis inspiratie en krijg het EBOOK:

12 signalen om verzuim te herkennen voordat het er is

cadeau!

 

Ik ontvang graag

Je hebt je succesvol ingeschreven